Roti Awan
ROTI AWAN
Cara - cara membuat roti awan
Bahan-bahan
- 3 biji putih telur (90g) cold
- 30 g gula castor/gula putih
- 10 g tepung jagung
- Food Colouring (sky blue)
Bahan uli
- 1 cwn Tepung Gandum
- 8sb Tepung high protein jepun (tepung roti)
- 1 biji telur gred A
- 1/2 sk baking powder
- 1/2 sk garam
- 1sb gula kastor
- 1/4 cawan full cream milk
- 1sb Majerin – guna cap pelangi
- Pewarna kuning – (guna pewarna gel base fodd colouring)
Cara membuat Roti Awan
- Pukul putih telur hingga jadi meringue/peak. Tambah gula sikit-sikit. Tips: sejukkan semua tool (mangkuk dan pemutar) dan pastikan mangkuk bersih, tiada minyak atau kulit telur. Barulah jadi meringue.
- Tambah tepung dan sebatikan.
- Titis perwarna setitis. Saya bahagikan meringue kepada 2 bahagian, ada warna, sebelah tiada warna.
- Letak atas tray yang di lapis dengan baking paper. Tips:guna pan leper supaya senang kasi bulat. Tapi aku tiada tray leper so pakai jak tray bulat ni. Ratakan dan bakar dalam oven yang telah di panaskan, suhu 150 darjah celsius selama 25 minit.
- Bila sudah siap, boleh makan terus. Atau simpan dalam peti sejuk. Lapisan luarnya ni melekit sangat, macam makan gula cotton wool. Enjoy your roti awan yang lembut, cute dan cair di mulut.
Comments
Post a Comment